Международният олимпийски комитет прекрати дисквалификацията на Руския олимпийски комитет (ОКР).

Това обяви членът на МОК Шамил Тарпишчев пред Championat.ru.

"Все още не сме получили официалната документация, но това е решението от сесията на МОК. На нея се каза, че след всички допинг проверки, всичко е изчистено и членството на ОКР в МОК," заяви Тарпишев.

"Няма нужда да чакаме официално обявяване, можем да си го кажем вече! За руския спорт започва нова глава.Трябва да стартираме на чисто и да мислим за следващата лятна Олимпиада, за да не се получат и там такива проблеми. За нас това е голямо събитие!"

Възстановяват членството на Русия в МОК

Връщането на Русия в структурите на МОК означава, че руските олимпийци вече ще могат да участват на Олимпиада под флага и химна на своята страна.

Членството на Русия бе отнето на 5 декември 2017 година и в Пьончан руснаците се състезаваха под олимпийски флаг заради допинг манипулациите по време на предишната Зимна Олимпиада в Сочи преди четири години.

Първоначално бе обявено, че руският флаг може да бъде развят на церемонията по закриването на Игрите в Пьончан, но това не се случи заради двете положителни допинг проби на руски спортисти - състезателя по кърлинг Александър Крушелницки и бобслеистката Надежда Сергеева.