Международният Олимпийски Комитет (МОК) обяви, че ще въведе по-тежки мерки в борбата с допинга на Олимпийските игри в Пекин, след като ще има по-чести допинг тестове и ще се прилагат тежки санкции за притежаване на забранени стимуланти.

По време на Игрите през месец август, атлетите ще бъдат проверявани във всеки един момент, без да бъдат предупреждавани, съобщи говорителката на МОК Жизел Дейвис. Тя също така обяви, че атлетите, които бъдат хванати, че притежават допинг подлежат на наказание.

В предишните Олимпийски игри, атлетите подлежаха на наказание, само ако притежават само някои от забранените вещества в списъка, а сега ще бъдат наказвани, ако притежават който и да е от забранените стимуланти. Мерките влизат в сила от 27 юли, когато ще бъде отворено Олимпийското село в Пекин и ще бъдат в сила до края на Игрите.

Най-голямото спортно събитие ще трае от 8-ми до 24 август. Нарушение на допинг правилата ще се смята и неявяването на допинг тестове на два пъти. Дейвис заяви: "Правилата стават все по-твърди! С това подчертаваме нулевата толерантност на МОК към употребата на допинг".