Международният олимпийски комитет (МОК) смята, че властите в китайската столица са удържали обещанието да подобрят екологичната обстановка в града-домакин на Олимпиада 2008. Това заяви Пол Шмид, който е председател на Комисията по околната среда към МОК, съобщава агенция Синхуа.

"Екологичната обстановка в града е много по-добра от тази, която заварихме тук преди седем години, когато градът беше определен за домакин", казва Шмид.

По неговите думи, независимо от постоянните проблеми, с които китайската страна се сблъсква в своето скоростно развитие, ръководството на КНР е направило всичко възможно да намали вредните субстанции във въздуха и да свали процента на автомобилните газове и промишлени изпарения.

Както заяви вчера в Пекин представителят на организационния комитет Сун Въйдъ, участниците и гостите на Игрите ще бъдат посрещнати от добрия въздух в Пекин. По неговите думи, това е станало възможно благодарение на усилията и мерките, които е

взела градската управа и правителството на страната.

Той отбеляза, че енергийните източници вече работят доста по-чисто, а и автомобилите са пригодени към европейските стандарти за екологична защита.