Международният олимпийски комитет е стартирал вече процедурата по връчване на сребърния медал на състезателката по вдигане на тежести Милка Манева за представянето й на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Това окончателно слага точка на сагата и вече официално означава, че българката може да се смята за олимпийска вицешампионка, а Българската федерация по вдигане на тежести печели медал от въпросната олимпиада, съобщи за wfbulgaria.com президентът на БФВТ Неделчо Колев.

Както е известно Милка Манева се нареди пета по време на Игрите в Лондон, но повторното тестване на пробите установи, че три състезателки преди нея са използвали забранени субстанции и съобразно допинг разпоредбите на МОК и МФ се дисквалифицират.

По тази причина председателят на БОК Стефка Костадинова е изпратила писмо до БФВТ, с което уведомява президента на федерацията Неделчо Колев за стартираната процедура по връчване на медала.

„Уважаеми г-н Колев,

МОК ни информира, че вследствие на взетите решения за дисквалификация на Мая Манеса, Светлана Царукаева и Сибел Симсек, които са се класирали на Олимпийските игри в Лондон на първо, второ и четвърто място в състезанията по вдигане на тежести в кат. 63 кг, Милка Манева сега е класирана на второ място.

За да се пристъпи към преразпределянето съобразно новото класиране, моля Милка Манева да изпрати в БОК дипломата спечелена за петото място, която БОК ще изпрати обратно в МОК. След това МОК ще пристъпи към процедура за преразпределяне на медала колкото е възможно по-бързо.

Допълнително ще бъдем уведомени за възможностите за провеждане на церемония по връчването на олимпийския медал на Милка Манева,“ се казва още в писмото.