Ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение да създаде своя система за борба с допинга, която да бъде независима от спортните организации и федерации.

Вчера в щаб-квартирата на МОК в Лозана се проведе поредното заседание на изпълнителното бюро, като една от най-обсъжданите теми е борбата с допинга. МОК е поел отговорността за тази стъпка и те са се обърнали към Световната анти-допингова агенция (УАДА) да проучи възможностите за създаването на собствена система на най-високо ниво.

През декември миналата година бяха гласувани 40 препоръки, които влязоха в новата програма Агенда 2020, чиято задача има да защитава спортистите, които не употребяват допинг. По-късно през 2015-а година програмата беше развита в по-пълна стратегия за бъдещето на олимпийското движение.

На въпросното заседание са били обсъждани още съкращаването на разходите за провеждане на Олимпийски игри, по-точно разпределение на средства за самата организация на игрите и за инфраструктура, въпросите с борбата за чистотата на спорта и създаването на телевизия на МОК, както и обновяването на начините на привличане на спонсори./БТА