Днес на 125-та сесия на МОК ще реши дали борбата да остане в програмата на игрите през 2020-а. Освен борбата за място спорят бейзбол/софтбол и скуош. В този ред ще започне и тяхната презентация. А решението се очаква около 18,45 часа.

В Буенос Айрес усилено вървят и репетиции на групата, която ще презентира борбата. Тя е същата, която защити спорта пред изпълкома на МОК в Санкт Петербург на 29 май.

А именно - президентът на Международната федерация по борба Ненад Лалович (Сърбия), Карол Хюн (Канада), олимпийска шампионка от 2008-а, Лиза Легран (Франция), Бронзова медалистка от игрите Атина 2004, Даниел Игали (Канада), олимпийски шампион от 2000 г., Джим Шер (САЩ), шеф на олимпийския комитет на Щатите в периода 2005-2009 г.

Всеки спорт ще има право на 20 минути презентация, а след това в рамките на 10 минути членовете на МОК, които са 104-има, ще имат право да задават въпроси.

В Буенос Айрес вече пристигнаха и куп известни имена, в подкрепа на борбата. Най-популярното име извън спорта е това на холивудската звезда Уилям Болдуин. Очаква се пристигането на трикратния олимпийски шампион Александър Карелин (Русия). В Аржентина вече е шефът на Руската федерация и член на Изпълкома на ФИЛА Михаил Мамиашвили, Наталия Яригина, Родика Якши, олимпийският шампион Ахмед Аик (Турция).

А във вторник, 10 септември, сесията на МОК ще избере и своя 9-ти президент. За поста спорят шестима - Томас Бах (Германия), Сергей Бубка (Украйна), Денис Освалд (Швейцария), Чин Куо Ву (Тайван), Ричард Карион (Пуерто Рико), Нг Сер Мианг (Сингапур). /БГНЕС