Международният олимпийски комитет започва разследване във връзка с обвинения за корупция срещу членовете на организацията Сергей Бубка и Александър Попов, съобщи ТАСС. Двамата популярни спортисти от близкото минало, както и други членове на МОК, са заподозрени, че са взели подкупи при избора за домакин на Олимпиадата през 2016 година.

Разследването е във връзка с твърденията на бившия губернатор на щата Рио де Жанейро - Сержио Кабрал, който излежава присъда за корупция. Той е споменал членовете на МОК в своите показания относно избора на Рио за домакин на Игрите през 2016 г.

В показанията Кабрал посочва, че през 2009 година е дал пари на тогавашния президент на Международната федерация по лека атлетика Ламин Диак, а той от своя страна ги преразпределил между няколко от членовете на МОК.

Бразилецът изрично споменава, че сред замесените са четирикратният олимпийски шампион по плуване Александър Попов и световният рекордьор в овчарския скок Сергей Бубка. В замяна те трябвало да гласуват за Рио на изборите, както се и случи.