Спечелилият сребърен и бронзов медал по стрелба на Олимпиадата в Пекин, Ким Йонг Су от Северна Корея, не премина допинг тестовете, обяви днес говорителката на Международния Олимпийски Комитет Жизел Дейвис.

Ким, който спечели сребърен медал на 50 метра стрелба с пистолет и бронз на 10 метра стрелба с пистолет, е дал положителна допинг проба. Дейвис още добави, че виетнамският гимнастик До Ти Нган Тонг също е хванат с положителен допинг резултат.

На пресконференция стана ясно, че китаецът Тан Чжун Лян ще вземе сребърния приз на 50-те метра стрелба, а бронзът отива при руснака Владимир Исаков, докато бронзът на Ким в състезанието за 10 метра ще бъде присъден на Джейсън Търнър от САЩ. „Той показа положителна проба на допинг теста и по тази причина неговите награди ще бъдат отнети“, заяви Давие по повод Ким. „МОК сега помоли федерацията по стрелба да преработи резултатите“.

В нощта на откриването на Олимпийските игри в Пекин президентът на Международния Олимпийски комитет Жак Рох сподели, че очаква на тази Олимпиада да има поне 30-40 положителни допинг теста, позовавайки се на опита от Олимпиадата в Атина, където бяха хванати 26 спортисти със забранени вещества.