Международният олимпийски комитет (МОК) при формирането на състезателната програма ще се ръководи не от количеството на различните видове спорт, а от тяхната привлекателност за всяка отделна дисциплина. 

Това решение беше взето днес по време на сесията на МОК, която върви в Грималди Форум в Монте Карло, където членовете обсъждат стратегия за развитието до 2020-а година.

Най-важното е бройката на състезанията да бъде около 310, подчерта главата на работната група Франко Караро. Това означава, че МОК няма намерение да съкращава спортове или дисциплини на 28-те вида. 

В същото време от организацията подчертават, че увеличаването на спортовете не бива да се отразява на размаха на една Олимпиада. 

В същото време пък МОК въведе и ограничителна бройка при акредитирането на официалните лица, което ще облекчи финансово домакините.

Могат да бъдат включвани и спортове по желание на домакините, но само такива, които са популярни на местна почва и ще предизвикат сериозен интерес. Например по време на Игрите в Сочи бяха включени допълнително отборните състезания по фигурно пързарляне.

Очаква се по време на Токио 2020 да има състезания по софтбол и бейзбол, които са особено популярни в Япония. Също така стана ясно, че за момента в МОК нямат намерение да включват шахмата, макар да се появиха мнения, че мястото му е на Зимните олимпийски игри./БТА