Забраната за участие на кувейтски спортисти в международни състезания остава в сила, след като правителството на страната отказа две предложения на Международния олимпийски комитет (МОК) за урегулиране на проблема.

През октомври миналата година кувейтците бяха извадени от всички спортни събития заради намеса на политическата власт в работата на местния олимпийски комитет. Подобно наказание малката арабска страна получава за втори път в последните пет години.

"Въпреки преговорите през януари между МОК и кувейтското правителство, властта в страната смело отказа две оферти за решаване на казуса, заяви пред Ройтерс Пере Миро, вицепрезидент на дирекцията за олимпийско развитие към МОК.

"В края на януари с представители, изпратени от правителството на Кувейт, имахме два пъти разговори в рамките на пет дни, като те се проведоха в Женева, със сътрудничеството на представители на ООН. Ние искахме да бъдат променени някои закони в страната, които да дадат реалната автономия на спортните структури. И двата пъти от Кувейт отказаха да подпишат нашето предложение, обяснява Миро.

Забраната разгневи още повече управителното тяло на емирството, като държавата започна съдебна битка с местния олимпийски комитет и поиска Олимпийският съвет на Азия, който е базиран в Кувейт Сити, да се изнесе от страната. Световната футболна федерация (ФИФА) също наложи такава забрана на Кувейт и сега националният отбор няма да играе следващите си квалификации с отбора на Република Корея по пътя към Мондиал 2018./БТА