Олимпийският и световен шампион Мо Фара запази непокътната 4-годишната си доминация в бягането на 10 хиляди метра, след като постави най-добро време на срещата от Диамантената лига в Юджийн, Орегон. Британецът спря хронометъра на 26:50.97 минути, изпреварвайки едва в последните 350 метра кенийския лекоатлет Пол Тануи.

"Може би щеше да бъде добре, ако бях бягал малко по-бързо. Бях обнадежден заради тренировката в четвъртък, която премина доста добре, но в състезанието наистина беше изключително трудно. Следващото ми бягане е на 1500 метра в Бирмингам, а след това не съм сигурен какво ще се случи", каза Фара, който може би ще опита да спечели двете дълги дистанции на световното първенство по лека атлетика в Пекин.

Тануи завърши с време 26:51.86 и беше много близо до Фара, който се беше прицелил в близо 20 секунди по-добро бягане. Трети финишира кениецът Жофри Камворор, който пресече линията с време 26:52.65 минути. Етиопецът Йомиф Кейелча, който е световен шампион за младежи, впечатли своите колеги с бягането си на 5 хиляди метра. Той постави личен рекорд в кариерата си и най-добро време за сезона с 13:10.54 минути, изпреварвайки олимпийския сребърен медалист на 10 хиляди метра Гален Руп.

17-годишният Кейелча спечели титлата при младежите на същата писта миналата година. Кейелча изпревари по категоричен начин своите конкуренти, като в последните 300 метра дори се забелязаха признаци на лежерност. Руп, кадър на колежа в Орегон и любимец на местната публика, пък дори не успя да завърши на второто място, след като беше изпреварен от кениеца Едвин Сой. За втора поредна година американката Тиана Бартолета стана първата жена, скочила над седем метра от началото на лекоатлетическия сезон. Нейното постижение от 7.11 метра в скока на дължина обаче ще бъде записано с попътен вятър./БТА