Легендарният британски лекоатлет Мо Фара се раздели с британската публика по възможно най-добрия начин, като спечели бягането на 3000 метра на турнира от Диамантената лига в Бирмингам.

Четирикратният олимпийски шампион финишира първи за 7:38.64 минути, следван от Адел Мечаал от Испания със 7:40.34, Дейвис Килпангат от Кения със 7:40.63.
Състезанието бе последно за Фара пред своя публика на писта.

За британеца предстои още един старт - в Цюрих другата седмица, а от следващия сезон състезателят напуска пистата и вече ще се състезава в маратона.

Силно представяне в Бирмингам записа Мутаз Еса Баршим от Катар, който регистрира най-добър резултат в света за сезона в скока на височина при мъжете с 2.40 метра. Баршим отново показа, че съвсем скоро ще бъде претендент за световния рекорд на Хавиер Сотомайор от 2.45 метра.

Състезаващият се за Турция азер Рамил Гулиев показа, че неслучайно взе световната титла на 200 метра по-рано този месец в Лондон, като спечели бягането и в Бирмингам с 20.17 секунди.

Без конкуренция бе и хърватката Сандра Перкович, която отново бе без конкурекция в в хвърлянето на диск при жените и спечели с резултат 67.51 метра.

Силно бягане направи Илейн Томпсън от Ямайка, която се провали в Лондон и остана едва пета във финала на 100 метра, но този път припомни за класата си и спечели спринта при жените в Бирмингам с резултат 10.93 секунди.

В мъжкия спринт финалът бе изцяло британски, като първи завърши Чиджинду Уджа с 10.08 секунди. /БТА