Мо Фара преодоля сутрешните жеги в Пекин и леко спъване, за да се класира на финала в бягането на 5000 метра от световното първенство по лека атлетика, докато Кастер Семеня стигна до личен рекорд за сезона в сериите на 800 метра при жените.

Фара завърши втори в квалификационното бягане на 5000 метра с време 13:19.44 минути, изпреварен единствено от етиопеца Йомиф Кеджелча. Британецът вече спечели 10-те хиляди метра през уикенда, а победа в съботния финал на половината дистанция ще го превърне в единствения лекоатлет в историята, който печели последователни двойни победи на световни първенства. Фара спечели на двете дистанции и на олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

"В самото бягане се чувствах добре, но за малко пак да падна. Възстановяването от финала на 10 хиляди метра протече добре и мисля, че всичко е възможно в предстоящия старт. Трябва просто да пазя правилната линия на бягане", каза Фара.

Кастер Семеня се пусна в най-бързата серия на 800 метра при жените, спечелена от Марина Арзамасова от Беларус с време 1:58.69 минути. Семеня изостана значително, но намери сили за третото място при време 1:59.59, което я класира на полуфиналите.

"Не очаквах толкова скоростно състезание. Просто исках да се класирам на полуфинала и го направих. Ще видим какво ще се случи утре", каза Семеня, която падна под 2 минути в бягането на 800 метра за първи път от началото на годината.

Олимпийският шампион Арийс Мерит и световният първенец Дейвид Оливър, и двамата от САЩ, преодоляха квалификацииите на 110 метра с препятствия. Полякинята Анита Влоадрчик пък се нуждаеше само от един опит за преминаването на квалификационната граница в хвърлянето на чук. С постижение от 75.05 метра тя остава непобедена цяла година.

Днес ще бъдат раздадени пет комплекта медали, които са разпределени в мъжките дисциплини 400 метра, 3000 метра стипълчейз и хвърляне на копие, както и женските 400 метра с препятствия и овчарски скок./БТА

Включете се в новия Viber публичен чат на Gong.bg - следете коментарите под новините на журналистите в Гонг!