Британският лекоатлет Мо Фара записа дебютно бягане на дистанция от 3 хиляди метра за открития лекоатлетически сезон, но допусна една от редките си загуби в дисциплината след изоставане от 0.14 секунди срещу етиопеца Хагос Гебривет.

Това се случи по време на първата за годината среща на Диамантената лига в Доха, Катар. Фара изглеждаше убедителен лидер в състезанието, след като по-рано през годината счупи и рекорда в дистанцията на закрито. Той обаче беше изпреварен в последните метри от подкрепяния от публиката на стадиона Гебривет, който завърши бягането на 3 хиляди метра с време 7:38.08 минути. Трети остана кениецът Томас Лонгосива, който завърши с една секунда зад Фара. "За последно видях подобна конкуренция едва на световното първенство в Москва през 2013 година", призна Фара след бягането.

Кубинецът Педро Пикардо и американецът Крисчън Тейлър влязоха в елитния клуб "18 метра" на тройния скок, след като направиха забележително състезание от дисциплината в Доха. Пикардо спечели с 18.06 метра, докато Тейлър остана втори с два сантиметра пасив. Французинът Теди Тамго спечели последното място на подиума, но неговият опит на 17.24 метра не беше впечатляващ. Междувременно, опитът на Пикардо го нареди на трето място във вечната ранглиста на тройния скок, като той изостава само от Кени Харисън и Джонатан Едуардс. По-рано през деня пък Джъстин Гатлин оправда големите очаквания към себе си, след като постави най-добро време за годината в спринта на 100 метра. Американецът завърши с 9.74 секунди бягането в Доха, поставяйки и рекорд за състезанието в азиатската страна. С това той отправи и сериозно послание към Юсейн Болт, чийто сезон все още не е стартирал официално.

Гатлин спечели със сериозна разлика срещу своя съотборник от американската щафета Майкъл Роджърс, който спря хронометъра на 9.96 секунди. Кестън Бледман от Тринидад и Тобаго беше трети в спринта. Ясмин Стауърс спечели бягането на 100 метра с препятствия при жените с време 12.35, което е не само нейно най-добро в дисциплината, но и рекорд за Диамантената лига. Олимпийската шампионка Сали Пиърсън и Доун Харпър-Нелсън пък останаха извън челната тройка. Алисън Феликс пък беше първа в бягането на 200 метра с рекорд за състезанието в рамките на 21.98 секунди./БТА