На резултат около 2 часа и 12 минути в класическата дистанция от 42 километра се надяват организаторите на 36-ия "Уизз Еър София Маратон", който ще се проведе на 13 октомври по изцяло ново трасе.

Маршрутът е сертифициран с бронзов стандарт от Междунардоната федерация по лека атлетика (ИААФ), като стартът и финалът ще бъдат пред Националната художествена галерия на площад "Александър Батенберг".

След това бегачите ще преминат покрай някои от емблематичните места за София - Президентството и Министерски съвет, Лъвов мост, Военния дом, Софийския университет, Националната библиотека, паметника на Васил Левски, "Герена", където ще обърне маршрутът за състезателите на 10 километра и по бул. "Владимир Вазов" до пилоните на входа на града при летището.

Там бегачите на 21 и 42 километра ще обръщат, за да се върнат по същия маршрут до паметника на Левски, след което покрай катедралата "Александър Невски" и Руската църква ще стигнат до финала на полумаратона.

Участниците в класическата дистанция ще трябва да завъртят и втора обиколка, а движението по посочения маршрут ще бъде затворено от 7 часа сутринта, като между 14 и 15 часа то ще бъде пускано поетапно навсякъде.

В деня на маратона организаторите очакват около 5 000 бегачи да застанат на старта, като за момента най-многолюдна е групата на участниците на 21 километра. Интересно е също така, че в нея към момента са записани повече жени, отколкото мъже, посочи спортният директор на Софийския маратон Даниел Дуков.

Наградният фонд на "Уизз Еър София Маратон" е 65 000 лева плюс още 20 000 лева джакпот за участниците във веригата от състезания, включващи Варна и Стара Загора. Елитните бегачи, които се очаква да се борят за разпределението на големите награди, са с времена, започващи от 2:09 минути при мъжете, като ще има по шестима представители от Етиопия и Кения, трима от Мароко и няколко от други африкански страни.

Общо 820 чуждестранни състезатели от 50 държави се очакват за очертаващия се като най-масов маратон на София. Началният част на маратона тази година е 9:30, като тогава ще бъде даден старт на дистанцията на 42 километра. На 21 километра стартът е в 9:40, а на 10 километра - в 9:50. Съпътстващо с това по централните улици ще се проведе и безплатен масов старт на 3 километра.

Контролното време в маратона е 5 часа и 30 минути.Медалите, които ще получат всички участници, завършили успешно дистанциите на 10, 21 и 42 километра, са със стилизирано изображение на катедралата "Александър Невски" на тях.