Сребърни медали завоюваха старозагорските състезатели Красимира Чахова и Слънчезар Цанков при последните си стартове на Световните игри за ветерани в Сидни, Австралия.

Лекотлетката Красимира Чахова добави към актива си втори сребърен медал от бягането на 400 м с препятствия. Първото сребро тя завоюва в първия си старт на 2000 метра стипълчейз. Травмата, с която тръгна от България, не й позволи да участва и в бяганията на 400 и 800 м гладко, както беше заявила в началото.

“Още на второто препятствие получих силна болка в дясното бедро и не знаех дали изобщо ще продължа”- съобщи Чахова. Въпреки това тя води до седмата преграда, където отстъпва първенството на австралийката Дона Хикскос. Трета е канадката Дарън Феликс.

Другият старозагорец в групата Слънчезар Цанков, който се състезава на бадминтон- единично, също се пребори за сребърен медал, като на финала загуби с 2:0 гейма от Loke-Poh Wong от Малайзия, който се състезаваше за Австралия. Заради изключително лошата организация на турнира се наложило Слънчо да чака 4 ч. за този финал, съобщават от българската група. А след умопомрачителни въртележки двойката ни на бадминтон Цанков- Христо Михалев, която спечели всичките си срещи в предварителната група и на четвъртфинала, вместо да играе на полуфинал бе пратена в мач за влизане в четворката… И го загуби.

На седмите Световни игри за ветерани в Сидни 2009 българските състезатели спечелиха общо 11 медала, от които 6 златни, 4 сребърни и 1 бронзов! Забележителен резултат постигна Иван Йотов в стрелбата с лък, който успя да се пребори за три златни медала, а само организацията му попречи да добави и четвърти. Лекоталетката ни Йовка Няголова, която се състезава във възрастовата група 50 -54 г., завоюва два златни медала в бяганията – на 2000 м стипълчейз и на 400 м с препятствия. Според Здравка Йорданова, председател на Българската федерация за ветерани спортисти, която води групата в Сидни, това е най-големия успех на ветераните ни в досегашни участия на големи шамионати.

Състезанията в 28 вида спорт протекоха на Олимпийския комплекс в Сидни с участието на близо 30 000 ветерани, над 30-годишна възраст, от 95 страни. Следващото издание на Световните игри за ветерани ще бъде в италианския град Торино през 2013 година.