Зрелищната надпревара с планински велосипеди превзе улиците на Велико Търново и събра стотици зрители покрай трасето, които с интерес наблюдаваха случващото се. Интересното трасе включваше в себе си технична горска част, множество стълби, тесни калдъръмени улички, виражи и разнообразни дървени конструкции. 

Търново Даунтаун беше първият кръг от Българските градски серии, които ще продължат през целия месец май, а следващата спирка е тази неделя в Габрово.
Участниците в турнира се борят за много примамлива награда – уайлд карт и директен билет за участие в кръг от Световните градски серии на 19-ти юни в Братислава.

Специални гости на Търново Даунтаун бяха двама много популярни световно известни атлети – Филип Полк (Ред Бул) и Блейк Самсон (Анимал). Те откриха състезанието, като се спуснаха по трасето и демонстрираха завидни умения и класа, а Филип успя да постигне и най-доброто време за деня – 2 минути 16 секунди и 67 стотни. 

От родна страна в надпреварaта се включиха над 140 човека, които се бориха за призовите места в 5 отделни категории. Най-доброто време от Българите - 2 минути 20 секунди и 88 стотни успя да постигне националният ни шампион по спускане Росен Ковачев, който безкомпромисно завоюва първото място в категорията на мъжете. До него на стълбицата се наредиха също Стивиан Гатев от отбора на Кона и Иван Колев от Рам Байкс.

В категорията на юношите се включиха над 40 младежи от цяла страна и надпреварата беше изключително оспорвана. Най-добре се представи младата надежда на местния отбор Extreme Motion – Денислав Ангелов, който успя да постигне време от 2:30.54. Веднага след него само с 61 стотни разлика се класира петричанинът Теодор Мавродиев от Виво, следван от съотборника си Илиян Подолински. 

При дамите победата завоюва представителката на отбора на Свободно Измерение Златица – Ани Томева, следвана от Йоанна Великова и Полина Петрова.
При момчетата с велосипеди без задно окачване, най-добре се представи габровския отбор Underground Riders с цели двама представители на стълбицата – Павел Георгиев на първо място и Георги Ралевски на второ. Трети се класира Димитър Мънев.

Следващия кръг от Българските градски серии ще се проведе тази неделя (17-ти май) в Габрово със зрелищен финал на площад Чардафон.