Световният шампион при юношите Александър Костадинов ще замени титуляра при 55-килограмовите Венелин Венков за първата олимпийска квалификация по класическа борба от 9 до 11 май в Рим.

Треньорският щаб Братан Ценов - Стоян Добрев реши да заложи на младия талант, след като Венков не успя да вземе виза на европейското в Тампере (Финландия) в началото на април.

Квоти в Рим ще преследват още Христо Маринов (84), Калоян Динчев (96) и Иван Иванов (120). Първите четирима борци във всяка категория взимат визи за игрите през август.

На турнира ще има и двама български съдии - Янчо Костадинов и Левон Александров. Схватките ще бъдат в олимпийския център "Остия".

В момента националите ни са на подготовка в Самоков заедно с представителния тим на Венецуела и техния български треньор Милчо Радуловски. С отбора ни се подготвят и борците, които вече са спечелили квоти - Армен Назарян (60), Николай Гергов (66) и Явор Янакиев (74).

В италианската столица делегацията ни ще бъде водена от президента на федерацията Валентин Йорданов. Сред гостите ще е петкратният световен и европейски шампион Александър Томов, както и Гюро Гюров, който дълги години бе старши треньор на националния отбор на Италия.

Костадинов и Маринов заедно с треньора Валентин Крумов пътуват за Рим на 7 май, в 8.30 часа, а останалата делегация на 8 май, четвъртък, също в 8.30 часа.