Няма как да не ги забележите, защото те увличат със своите ярки послания и личен пример. Те са младите посланици на Младежката олимпиада в Нанджин, която предстои през август. 

104 силно мотивирани младежи работят по свои програми, посещават спортни клубове и общности, като подготвят младите спортисти от всички краища на света за срещите, които предстоят в този китайски град, предава официалният сайт на БОК.

По време на Олимпийския ден (23 юни) тези посланици бяха неукротими в стремежа си да провокират повече активност у младите хора и да разпространяват олимпийските ценности на съвършенство, благородство, приятелство и респект по целия свят. От Барбадос през Пакистан и Намибия до Гватемала... Те са навсякъде. Така например, по време на Олимпийския ден Саманта Миянда – млад посланик от Замбия – посети дом за сираци и помогна на децата там да почистят двора, да сготвят по свои рецепти и да организират интересни игри.

Като главен треньор на летен баскетболен камп, българският млад посланик Дамян Диков обучаваше бъдещите таланти в този спорт. Той бе част от посланиците, организирали подготвителни лагери за състезателите, които ще застанат идния месец на старт в Нанджин. Тези посланици наблягаха не само на тактико-техническите умения, но учеха своите възпитаници как да са шампиони и в спорта, и в живота.

„За мен бе важно да вдъхновя децата, да ги провокирам да чакат с нетърпение срещата с техните сънародници по време на Игрите в Нанджин. Видях блясъка в очите им и усетих как се увличаха по олимпийските идеи и принципи. Всички те вече са готови и очакват с трепет големия форум” твърди Ваня Месец, млад посланик от Словения.

Китайският град Нанджин е домакин на вторите младежки игри, които ще се състоят от 16 до 28 август. Заявки за участие са подали 3878 спортисти от 204 държави. Програмата включва състезания в 28 спорта.