Дупница е домакин на Европейското първенство по софтбол за жени до 22 години от 7 до 12 юли. Целта на родните националки е влизане в Топ4 в надпреварат, която ще бъде на двете софтболни игрища в комплекс „Левски”. Официални гости на първенството ще бъдат освен представители на европейския софтбол, но също така председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и Йордан Йовчев. Очаква се един от тях да изпълни и откриващото първо хвърляне в шампионата.

На Евро`2014 ще участват 7 отбора – България, Гърция, Полша, Русия, Словакия, Чехия и Украйна. Надпреварата стартира с мачове на групи по принципа всеки срещу всеки и след това финали с първите 4 тима.

"Вярвам, че имаме сили и за медал! Но да караме поред - първо да постигнем основната си цел с влизане в Топ 4, а след това ще търсим своите шансове”, каза на пресконференция треньорът на националния ни отбор по софтбол за жени до 22 години Гергана Ханджийска. Тя сподели още: „Основен фаворит е Русия, но ние можем да победим всички останали пет отбора. Ние сме добре подготвени и с малко късмет можем да стигнем до медалите". Пред Ханджийска сега предстои да определи кои 17 софтболистки от трениращите в момента 20 момичета ще участват на Евро`2014. Националките ни са представителки на всички родни клубове – Девълс (Дупница), Академичките (София), Бейбс (Благоевград), Атлетик (София) и Ейнджълс (Дупница).

Президентът на българската федерация по софтбол Юрий Алкалай припомни, че страната ни е преборила Полша за домакин на Евро`2014 до 22 години. „Беше много трудно да изпълним организацията. Имахме желание да направим много повече подобрения по базата, но за съжаление проектът, с който кандидатствахме за финансиране в ММС, дори не получи отговор. Все пак сме готови на 100%. Терените са в перфектно състояние”, коментира президентът на клуб Девълс и домакин в Дупница Петър Арбов.

Първият мач на Европейското първенство по софтбол за жени до 22 години е Словакия - Украйна в понеделник от 9:30 часа, а първата среща на българките е срещу Русия веднага след края на церемонията по откриване от 18:00 часа.