70 млади надежди на фехтовката от България, Румъния и Австрия мериха сили в 12-о издание на международния турнир "Сабята на Етрополски", който започна днес в зала "София".

Състезанието се провежда при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, а на пътеките излязоха състезатели от две възрастови групи - до 12 и до 17 години. След оспорвани битки и много емоции бяха излъчени индивидуалните шампиони в надпреварата.

При момичетата до 12 години шампионка стана Преслава Алекова от Русе, среброто спечели Габриела Георгиева от Маркели, а третото място разделиха Николета Добрева от Железник и Бриана Пелин от ЦСТА Букурещ (Румъния).

При момчетата до 12 години на първо място се класира Себастиан Капатина от ЦСТА Букурещ, на второ завърши Едуард Винтила от АЦС Туш (Румъния), а на трето - Тодор Стефанов от Младост и Веселин Вълев от Корсар.

Надпреварата при кадетките събра 25 състезателки на световно ниво, а сабльорките демонстрираха отлични умения. След оспорвани битки първото място извоюва Кристина Миланова от Корсар, втора е Михаела Николова от Корсар, а бронзовото отличие си поделиха Емма Нейкова и Калина Атанасова от Свечников.

При кадетите шампион стана Веселин Великов от Русе, на второ място завърши Виктор Филев от Свечников, а трети се класираха Никола Господинов от Младост и Камен Христов от ЦСКА.

"За пореден път "Сабята на Етрополски" се превърна в празник на фехтовката. В зала "София" дойдоха младите надежди и показаха, че епидемията от коронавирус не им е попречила да се усъвършенстват в сабята и не е отнела от хъса им за победа. Поздравявам всички участници и се надявам да продължат да работят упорито, за да осъществят мечтите си в спорта", каза директорът на фехтовална академия Запрян Ванчев.

Победителите получиха наградите си от легендата на българската фехтовка Васил Етрополски и от Запрян Ванчев.

Състезанието се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и спонсори. Организатори са Българска федерация по фехтовка, фехтовална академия "Васил Етрополски" и фехтовален клуб "Свечников".

В неделя турнирът продължава в 10:00 часа с боевете на момчетата и момичетата до 14 години индивидуално, в 14:00 часа. стартират отборните битки при кадетите и кадетките, а финалът и награждаването е в 16:00 часа.