Водолази от цялата страна мериха сили в републиканското първенство по подводен спорт „Златен делфин“. Дайвинг състезанието, организирано от Българската национална асоциация по подводна дейност и морски клуб „Приятели на морето“, събра любителите на водолазното изкуство в плувен комплекс „Флора“ под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов. За отличната организация голяма роля изиграха доброволци от бургаските училища СОУ „Иван Вазов“ и Търговска гимназия, които през двата състезателни дни асистираха на участници и съдии. Десетки плувци показаха най-доброто от себе си в дисциплините плуване с плавници по повърхността, апнея, комбиниран дайвинг и дайвинг с препятствия. В дисциплината сто метра плуване с плавници по повърхността в категорията на най-малките- от 12 до 14 години при момичетата най-добре се представи четиринадесетгодишната Калина Дамянова от клуб София.

В плуването с плавници по повърхността за участници от 14 до 16 години най-добро представяне при момичетата направи Ивет Шумкова от клуб „Черно море“, заковавайки хронометъра на 0:54:14 мин. Павел Каменов триумфира и в дисциплината 25 метра апнея.

В първия състезателен ден бе връчена и купата на името на европейския шампион по подводно ориентиране и треньор на националния отбор от 1981 г. Емил Попов. Мъже и жени състезаваха в дисциплините 50 метра апнея и 100 метра плуване с плавници по повърхността. Победителка в комплексното класиране и носителка на купа „Емил Попов“ за 2014 година стана младата надежда на българското плуване и на варненския клуб „Черно море“ Ивет Шумкова. При мъжете престижната награда отиде при Димитър Тянков от клуб „София“. Димитър се оказа печелившото име и в двете дисциплини, които се проведоха във втория ден от турнира.