Най-добрата българска състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева завърши участието си на Световното първенство в Киев, Украйна, с 9-о място. В многобоя грацията постигна общ сбор от 67.165 точки.

Независимо от позицията си на шампионата на планетата, Силвия Митева може да бъде доволна от представянето си, след като тя единствена в последните години успяваше да отсрами страната ни, заемайки призови места в индивидуалната надпревара.

Златото в многобоя грабна рускинята Яна Кудрявцева със 73.866 точки, следвана от представителката на домакините Ганна Ризатдинова със 73.041 точки и състезателката от Беларус Мелитина Станюта със 72.166. Челната шестица допълват още Сенюе Денг от Китай, Джае Сон от Корея и Маргарита Мамун от Русия.

На топка и бухалки Силвия Митева допусна изненадващи за класата си грешки и получи оценки съответно 16.650 и 17.083 точки. Опитната ни състезателка изигра чисто съчетание на лента, но й бяха отредени 17.416 точки. За изпълнението на обръч българката получи 16.016 точки.

Другата българска състезателка Мария Матева не успя да намери място сред най-добрите 24 на планетата, за да мери сили на финала в многобоя.

Състезанието ще се запомни и с безпрецедентни скандали в индивидуалната надпревара, като сбъркани химни, спиране на музиката, недопускане на съдии до журито, както и техният избор чрез жребий.

Силвия Митева успя да играе и на финалите на отделните уреди, като зае 4-о място на топка, 6-о на обръч и две 8-и позиции на бухалки и лента.

Световното първенство продължава утре, събота, с многобоя при ансамблите. Състезанието стартира в 15.00 часа българско време.