Една от тайните на успеха на Майкъл Фелпс бе разкрита! След като американските медии бяха засипани с читателски писма, питащи – какво, за Бога, слуша този невероятен човек преди всеки старт на своя iPod? Явно музиката, извираща от малките бели слушалки стимулира поне отчасти феноменалното представяне на младока...а каква е тя?! Нищо не остана скрито след края на Олимпиадата за „Куршума от Балтимор”. Той отнесе със себе си рекордните осем златни медала, а феновете му вече даунлоудват с пълна сила песните от неговата плейлиста.

Фелпс призна, че слуша хип-хоп, и това му помага да намери своята мотивация преди всяко гмуркане. В Пекин неизменната песен на Майкъл е била „I'm Me” на един от най-нашумелите през последната година рапъри - Lil' Wayne (видео). А в нея има следните думички, в свободен превод:

„Да, аз съм най-добрият/И не, аз не съм позитивен, аз съм определящ/ Познавам играта, сякаш аз определям правилата/ Това май са единствените думи, подходящи за семейния албум...”

В iPod-а на сензацията Фелпс има още Jay-Z, Young Jeezy, Eminem и Outkast. Понякога в плейлистата се вмъква и малко електронна музика, но като цяло плейлистата на Майкъл винаги е издържана в рап-стил.

Фелпс рядко споделя кои точно песни слуша, но през 2004 година призна пред NBC, че в Атина го е надъхвало парчето на Eminem "'Til I Collapse".

През 2005 година, Майкъл Фелпс създаде специална плейлиста за уебсайта Rhapsody в която попаднаха парчетата "Roses" на Outkast, "Burn" на Usher, "Overnight Celebrity" на Twista и "Smile" на G-Unit. Стилът на Фелпс определено става по-твърд...както и намерението му да побеждава!