Олимпийската вицешампионка на скок височина от Рио 2016 Мирела Демирева не беше доволна от шестото си място на Световното първенство по лека атлетика в зала в английския град Бирмингам.

Демирева завърши със 189 сантиметра, които преодоля от трети опит, като остана далеч от личното си постижение за сезона от 195 сантиметра, което щеше да й гарантира сребърен медал.

"Разочарована съм. Резултатът ми е изключително слаб. Знам, че съм готова, но днес не успях да се реализирам. Все още работя върху разбега си, но това не е оправдание. В крайна сметка за мен е важно, че съм здрава. Зимата не беше голямата ми цел. Въпреки това, си направих лично постижение (б.а. на турнир в Карлсруе на 3 февруари)", коментира след финала Мирела Демирева.

Шампионка с 201 сантиметра стана рускинята Мария Ласицкене, която записа 38-а поредна победа от с средата на 2016 година насам. След като си осигури първото място, тя опита да преодолее 207 сантиметра и да подобри рекорда на световните първенства в зала на Стефка Костадинова от 205 сантиметра от Индианаполис 1987 г. И в трите опита обаче Ласицкене бе далеч от успеха.

Защитаващата титлата си от Портланд 2016 Ващи Кънингам (САЩ) завърши втора със 193 сантиметра, а със същото постижение трета се нареди Алесия Трост (Италия).
При мъжете титлата спечели руснакът Данил Лисенко с 236 сантиметра. Среброто остана за голямата звезда в последните години и световен първенец на открито Мутаз Еса Баршим (Катар) с 233 см.

Българинът Тихомир Иванов зае девето място с 220 сантиметра, които преодоля от третия опит. На 225 сантиметра той обаче не успя и остана далеч от личното си постижение за сезона от 228 сантиметра.

"Зле мина състезанието. Дойдох с покана тук в Бирмингам. Като цяло през целия сезон не планирах да участвам на световното в зала. На националното първенство постигнах 228 см, но тогава бях събрал много амбиция отново да скачам след контузията в Лондон на световното миналата година. Просто там ми е получи всичко както трябва. Иначе тренировъчния резултат тази зима ми е 220 см", коментира Иванов. /БТА