Вицешампионката на Европа в скока на височина Мирела Демирева бе избрана за атлет на България за 2018 година в 21-ото издание на традиционната анкета на списание „Атлетика“. Демирева е начело на класацията за втора година след 2016, когато спечели олимпийското сребро в Рио де Жанейро и стана атлет и спортист на България във вота на спортните специалисти.

Тази година Мирела оглави анкетата на списание „Атлетика“ с 276 точки пред световната шампионка на троен скок за девойки Александра Начева (243 точки) и петата от финала на 200 м от еврошампионата за мъже и жени Ивет Лалова-Колио (224 точки).

В допитването, организирано от списанието, гласуваха 28 експерти и журналисти, отразяващи атлетиката в България, а към техния глас бе прибавен още един от вота на феновете в гласуването на сайта www.аtletikabg.com

През тази година атлет номер едно на България Мирела Демирева показа световна класа в повечето състезания, в които участва.

Най-значимите постижения и класирания на Демирева през 2018 г: - вицешампионка на Европейското първенство;

- шесто място на Световното първенство в зала;

- победа в турнир от „Диамантената лига“ и още три втори места на турнири от веригата;

- балканска шампионка;

- за първи път преодоля 2.00 м в кариерата си

- на турнир от "Диамантената лига" и на финала на еврошампионата;

- с най-силен резултат от всички български атлети по сравнителната таблица на ИААФ.

Втората в класирането Александра Начева също бе един от хитовете на европейската и световната атлетика. Пловдивчанката спечели сребро на еврошампионата за девойки под 18 години и световна титла при девойките под 20 години на троен скок още преди да навърши 17 години. В края на сезона Начева заслужи и златния медал на младежките олимпийски игри, а през годината коригира няколко пъти собствените си национални рекорди и записа на сметката си няколко балкански титли за девойки в хоризонталните скокове.

Носителката на четири звания "Атлет на България" Ивет Лалова-Колио също бе на висота през сезона с пето място на 200 м на Европейското първенство, призови класирания в "Диамантената лига", финала на веригата и Континенталната купа. Шестицата на анкетата бе оформена от финалистите от еврошампионата за мъже и жени Габриела Петрова (троен скок) – 166 т. и Радослава Мавродиева (гюле) – 138 т., а между тях се вклини вицешампионът от младежките олимпийски игри и европейския шампионат за юноши под 18 години Валентин Андреев (чук) – 164 т.

В десетката на анкетата са атлет номер едно на България за 2017-а Тихомир Иванов (скок височина), който се състезава само през зимата, трикратната балканска шампионка в спринта Инна Ефтимова, Митко Ценов, който отново записа уникални класирания в бяганията и талантливият млад спринтьор Веселин Живков.

Класиране: 1. Мирела Демирева (скок височина) – 276 точки

2. Александра Начева (скок дължина и троен скок) – 243

3. Ивет Лалова-Колио (100 м и 200 м) – 224

4. Габриела Петрова (скок дължина и троен скок) – 166

5. Валентин Андреев (чук) – 164

6. Радослава Мавродиева (гюле) – 138

7. Тихомир Иванов (скок височина) – 107

8. Инна Ефтимова (60 м, 100 м и 200 м) – 48

9. Веселин Живков (60 м, 100 м и 200 м) – 45

10. Митко Ценов (бягания на средни дълги разстояния) – 42