Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков отговори на някои важни въпроси около финансирането на заслужили треньори, излезли в пенсия, зала Фестивална, базата на 4-ти километър и усвояването на 3 милиона предоставени от тотото.

Ето неговото становище:

„Идеята за създаването на орден, който да гарантира освен на певците, но и на спортистите субсидии след пенсия, не е съвсем сурова. В рамките на 3-4 месеца имаме разговори и сме създали работна група между Министерството на културата и Министерството на физическото възпитание и спорта. Те работят, за да може заслужили треньори на олимпийски и световни шампиони за изключителен принос да получават този орден, който не знаем още как ще се казва и който ще носи парична премия. Имаме си закон за състезателите с олимпийски и световни отличия, които в момента получават съответната субсидия. Предстоят още разговори, но не е редно треньори и спортисти с медали, отдали целия си живот и сега излезли извън системата, да продават сладолед!

За останалите спортни съоръжения, които са около строящата се многофункционална зала все още са под шапката на Министерство на отбраната, но се водят преговори базата КРО към армейската школа за високо спортно майсторство да премине под наше ръководство. Още не са изяснени отношенията с двата басейна и хотелската част, след което се надявам един ден този комплекс да бъде спортен от моста до края на армейската част да принадлежи на спорта. Искам да бъде уникален спортен обект, който да отговаря на високите изисквания.

Нямам идея на къде ще бъдат насочени трите милиона, които ще получим от спортния тотализатор. Тази година сме значително финансово затруднени. В момента ни е тежко да решаваме подписаните договори с федерациите. Имаме около 27% съкращение на бюджета на олимпийските спортове. Отделно имаме задължения по модернизиране и изграждане на спортни обекти из цялата страна. Сега е деликатен въпросът с тези 3 милиона лева. А в крайна сметка тези средства ще бъдат предоставени на Министерството догодина на 1 март.

Зала Фестивална е една от залите, които чакат спечеш ремонт. Искаме да видим и какви средства ще съберат Академика в края на годината в края на годината с търговското дружество ще уточним и изберем какво да направим с нея.”