Световната финансова криза на няколко пъти бе спомената от спортния министър Свилен Нейков при официалното представяне на кабинета му. „В състоянието на света с оглед на кризата е много тежко, но съм оптимист и идеалист”, бяха едни от първите думи на съпруга на единствената ни олимпийска шампионка от Пекин`08 Румяна Нейкова и продължи: „Надявам се да работим добре в бъдеще, да осъществим всички наши желания, които ще ни съпътстват с проблеми в следващите 4 години. Дано с целия си екип да осигурим пълноценна подготовка на всеки в тази спортна палата. Пожелавам на добър път в това ново време, да бъдем здрави и търпеливи. В състоянието на света с оглед на кризата е много тежко, но съм оптимист и идеалист”.

Основните теми във въпросите към него бяха нова зала, Национална спортна база, Спортния тотализатор, приоритети и др. Неприятният факт около чаканото многофункционално съоръжение – пари няма, таран – неясен. „Тази многофункционална спортна зала я обсъждаме в момента и ще се радваме да я имаме. Трябва да се прецизират доста неща с премиера Бойко Борисов и главния архитект. Въпросите са дали това е точното място, икономически да се прецизират нещата и да бъдат защитени. В рамките на 2 - 2,5 години София ще може да се радва на един такъв хубав комплекс капацитет между 12000 и 16700 седящи места. Трябва много бързо да реагираме и за другите зали защото зимата идва. Относно копката на залата на 4-ти километър, имаше няколко предложения, но вероятно това ще остане мястото, но трябва да видим как инвестиционно ще реагираме на тези големи нужди. Едва ли до края на тази година ще може нещо да се започне!”.

На въпрос на Гонг относно Националната комисия по допинг контрол, която е под негово ръководство и замразения строеж на нова лаборатория в Дианабад, Нейков коментира: „Събираме информация, но и тя ще ни бъде приоритет. Трябва да имаме съвременна лаборатория, но първо да се реши с какъв статут – агенция към министерството или център. Най-вероятно ще заложим на второто. Ще обслужва около 300-400 души, а в бъдеще в нея да проверяваме и хранителните добавки. Апаратурата, която ще се закупи, както оборудването ще вземем по препоръка на Кьолнската лаборатория. След това ще трябва да бъде акредитирана тази наша лаборатория. Трябва да покажем, че искаме да правим изследвания. Тази тема ще бъде приоритет и на външното ни политика”.

Нейков сподели, че първото и най-важно е преструктурирането на Държавната агенция за младежта и спорта в Министерство на физическото възпитание и спорта. „С юристите документите вървят добре и дано утре това се случи на заседанието на Министерски съвет. Така ще може да стартираме по най-бързия начин. В момента боксуваме, всичко е спряно, не може нито да се подписваме, нито имаме печат. След това приоритетите стават много – осигуряване пълноценна подготовка на състезателите ни, които имат доста бази запечатани и затворени. Имаме си проблеми и в самите федерации. За Спортният тотализатор и другите бази все още не сме имали времето да се запознаем с проблемите там. В момента сме на една седмица министър и направих няколко разговора като консултации за цената на Спортпалас – 10500000лви частични разходи вложени около 2 милиона. Започната е реконструкция на залата за спортна гимнастика и сме на половината. Нека изчакаме един месец, за да разберете отговорите на още важни въпроси по тези теми. В тази една седмица не мога да ви дам отговорите на тези важни въпроси”.

Предстои обсъждане и на финансирането на спортните федерации: „Олимпийските спортове ще имат приоритет във финансирането. Схемата за финансиране на федерациите ще се запази, но за в бъдеще то ще се преосмисли, както и програмите, трябва да се прецени как да се стимулират по-малките федерации, за да се запазят. Относно бюджета на ведомството се водят разговори да се увеличи. В крайна сметка трябва да търсим други източници на финансиране. Да чакаме само на държавата и на бюджета, който ни се предлага, е немислимо. Ще видим кои бази да вземем към нас и кои да бъдат към Общината. В най-скоро време трябва да преструктурираме базите. Само когато детето има къде да играе, то ще отиде да спортува иначе се затваря вкъщи пред компютъра. Ако възстановим системата за олимпийска подготовка, ако успеем да накараме спортните училища да заработят така както преди, ако успеем да подобрим материалната база и условията за нашите състезатели, резултатите ще дойдат още 2012 година”, допълни и поясни още министър Свилен Нейков.