Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова и зам.-министър Калин Каменов проведоха работна среща с представители на неправителствени организации. 

"Основната цел на тази дискусия е да ви представим финансовите инструменти, с които Министерството на младежта и спорта (ММС) може да ви подкрепи. Искаме да се запознаем с вашите проблеми, да чуем вашите тревоги и да споделите с нас своите потребности или трудности, които имате в процеса на работата си с деца и младежи със специални потребности", обърна се към присъстващите министър Раданова.

Зам.-министър Каменов допълни, че е от изключителна важност да има интензивен диалог между министерството и неправителствените организации, за да може максимален брой хора да се възползват от двата проекта, чрез които ММС подпомага младежките дейности и инициативи в страната. 

Първият е „Националната програма за младежта (2011-2015)“. 

В нея основните акценти са: насърчаване на личностното развитие и икономическата активност на младите хора и подобряване на достъпа до информация и качествени услуги; повишаване на гражданската активност на младите хора; превенция на социалното изключване на млади хора в неравностойно положение; развитие на младежко доброволчество; личностно и професионално развитие на младите хора в малките населени места и селските райони; развитие на междукултурния и международния диалог сред младите хора и усъвършенстване на младежката работа. 

Срокът за кандидатстване по Програмата е удължен до 19 септември, 2014 г., за да може повече организации да подадат своите документи. Целевата група са млади хора от 15 до 29 години. Подробна информация за Програмата може да намерите на:

http://mpes.government.bg/Pages/Programmes/Default.aspx?evntid=9wgzoB6F8a8%3d

Отново на сайта на ММС в раздел "Документи", "Наредби" може да се запознаете с Наредба №4 от 25.07.2014 г., където ще намерите условията и реда за финансовото подпомагане на младежки дейности:

http://mpes.government.bg/Pages/Documents/Regulations/default.aspx 

Освен „Национална програма за младежта“, в последните четири години ММС реализира и „Програма за спорт за деца с увреждания и деца в риск“. 
„Всяка година участниците се увеличават. Бенефициенти на програмата са единствено спортни клубове. Без партньори обаче те няма как да успеят да предоставят услугите си на нуждаещите се. Затова е изключително важно вие, неправителствените организации, да си партнирате със спортните организации и да подтиквате клубовете да се възползват от Програмата. Документи за кандидатстване по нея ще бъдат приемани след края на месец октомври“, сподели директорът на дирекция „Ученически и студенстки спорт“ Мария Стефанова. 

Участниците в днешната дискусия постигнаха съгласие за отстраняването на някои административни пречки, като по този начин ще бъде улеснено кандидатстването и одобряването по различните програми. Представителите на неправителствените организации благодариха на зам.-министър Каменов за неговата отзивчивост и готовност за съдействие и изразиха увереност, че срещата е добра основа за пълноценно сътрудничество.