Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков получи подкрепата на треньорите за реализиране на приоритетите на правителството в областта на спорта.

„Приватизация на спортни обекти няма да има", обяви министър Нейков при закриването на Националната конференция на спортно-педагогически кадри, инициирана от Министерството на физическото възпитание и спорта. – Обектите с национално значение, които могат да приемат големи състезания, ще се прелеят в Национална спорта база. Другите, които не представляват национален интерес, ще бъдат преотстъпени за ползване по предназначение на българските спортни федерации, а останалите обекти ще се дадат на общините. Готови сме да дадем за 20 и за 30 години дадена база за стопанисване, но срещу определени инвестиции. Ако до третата година не видим, че нещо се случва с подобряване състоянието на съответната база, връщаме си я обратно.”

Министър Нейков съобщи още, че приоритетно ще се изгражда новата Многофункционална спортна зала в София, ще се ремонтират и модернизират „Спортпалас” и базата на Белмекен, след което ще започне изграждането на нов модерен стадион.

„Догодина ще бъде изграден съвременен Антидопингов център. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков стоят зад тази идея,” допълни още спортният министър. Предстои модернизиране на Българския спортен тотализатор.

Националната конференция на спортно-педагогическите кадри приключи с оформянето на документ с конкретни предложения на треньорите в България, свързани с повишаване на тяхната квалификация и лицензирането им, със структурата и работата с различните възрастови групи в националните отбори и клубовете, методиката на спортната подготовка и състоянието, финансирането и бъдещето на спортните бази.