България ще кандидатства за домакинство на световно първенство по културизъм през 2013 г., стана ясно на среща на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговия заместник доц. Лазар Каменов с президента на международната федерация по културизъм Рафаел Сантоха (Испания) и шефа на родната централа Александър Сталийски.

Планетарният шампионат трябва да се проведе в новата многофункционална спортна зала на 4-ти километър.

Г-н Сантоха пристигна в София, за да се запознае на място с условията за провеждане на европейското първенство по културизъм, на което сме домакини през месец май тази година.

„Благодаря ви за подкрепата, която ни оказвате и съм убеден, че България ще продължи да развива все по-добре културизма. Домакинството на европейското първенство е голяма отговорност и ние ще направим всичко възможно да представим страната си по най-добрия начин”, каза министър Нейков при посрещане на госта си.

„Много сме доволни от Българската федерация по културизъм и фитнес и от нейния президент Александър Сталийски, похвали родната централа Рафаел Сантоха. – Смятам, че избрахме точното време и точните хора, с които да проведем европейското първенство в България. Отворени сме за разговори и за домакинство на София на световен шампионат.”

От своя страна Александър Сталийски благодари на министерство на физическото възпитание и спорта за оказаната подкрепа и изрази увереност, че организацията на европейското първенство ще е на най-високо ниво.

„Спортът е най-добрата инвестиция за всяко правителство, заяви още Сантоха по време на разговора си с министър Нейков. – Това е инвестиция в обучение, здраве и популярност за държавата.”

След срещата си със Свилен Нейков, шефът на световния културизъм се видя с ректора на Национална спортна академия „Васил Левски” проф. Лъчезар Димитров, след което посети и многофункционалната спортна зала на 4-ти километър.