Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков посети Кьолн, където разгледа една от водещите допинг-лаборатории в света.

Министър Нейков се срещна с д-р Ханс Гайер, заместник-директор на Института по биохимия към Спортния университет на Кьолн, който му представи мултимедийна презентация за броя на лабораториите на WADA и тяхното разположение в световен и европейски мащаб.

„Срещата бе изключително ползотворна. Сверихме си часовниците и останахме впечатлени от това, което видяхме. Обяснихме нашата концепция за създаването на модерен антидопингов център в България и получихме подкрепата на проф. Гайер за реализацията й”, каза министър Нейков.

Предстои да бъде изготвено мотивационно писмо до Световната антидопингова агенция (WADA), към което ще бъде прикрепен и проектът за българския антидопингов център. За да се кандидатства за лиценз, освен напълно оборудвана и работеща лаборатория, е необходимо да се представят също концепция за развитие и антидопингова програма.

Свилен Нейков отправи специална покана към д-р Гайер да посети България преди започване на процедурата за лицензиране. Той изрази готовност за съдействие с богатия си опит.

В Кьолн спортният министър се запозна и с работата на местния център за функционална диагностика.