Министърът на физическото възпитание и спорта г-н Свилен Нейков ще открие Европейското първенство по снукър за юноши и отбори. Официалната церемония ще се състои на 6 март /вторник/ от 9,30 часа в хотел „Дедеман София Принцес”, непосредствено преди започване на състезанията.

Освен председателя на Българската снукър федерация Олег Велинов, на откриването ще присъстват още председателят на Европейската асоциация по снукър и билярд Джим Лейси и голямата надежда в световния професионален снукър и победител в Европейския турнир за юноши в Малта през 2011 г. Каспър Фелипиак.

След оцененото с отличие домакинство на Европейското първенство по снукър за мъже миналата година, ЕАСБ повери на Българска снукър федерация да организира и проведе и най-важното за развитието на спорта първенство – Европейското за юноши до 21 г., с което ще се открие и спортния сезон за тази година. То ще се проведе от 6 до 16 март 2012 г. в хотел „Дедеман София Принцес”. В него ще вземат участие над 200 състезатели на повече от 30 държави - членки на Европейската асоциация по снукър и билярд.

В рамките на първенството ще се поведат четири отделни турнира – за юноши до 21 г., отборно за мъже, жени и мастъри (състезатели на възраст над 40 г.), които ще се играят на 14 професионални 12-футови маси SHENDER. За събитието са поканени 28 международни лицензирани съдии и 4 български. Победителят от Европейския турнир за юноши получава право на участие в турнирите за професионалисти, организирани от Световната снукър асоциация.

В шампионата се включват 8 индивидуални български състезатели в категорията до 21 г., както и 4 отбора при мъжете, 2 отбора при мастърите и 1 отбор в турнира за жени.