Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков заминава на тридневно официално посещение в Емирство Катар на среща със световните спортни лидери. От 10 до 12 декември т. г. в столицата Доха той ще се срещне с генералния секретар на местния олимпийски комитет шейх Сауд бин Абдулрахман ал Тани и ще участва в Международния спортен форум под надслов „Doha goals”.

Форумът ще разгледа възможностите за глобално партньорство и създаване на трансгранични социални инициативи чрез спорт.

Предвидено е обсъждане на стандарта, по който се отчитат международните федерации и това как държавните органи и националните федерации създават спортни структури, които да функционират ефективно, прозрачно и рентабилно. Ще се търсят механизми за насърчаване на отделни социални групи към активни спортни занимания. Специално внимание се обръща на големите предизвикателства пред отделните държави, както и на инвестициите в спорта на национално, федерално и глобално ниво. Спортните ръководители ще дебатират върху максимата могат ли парите да купят успех. Участниците във форума ще разговарят и за добрите практики в своите страни и възможностите пред частния спортен сектор. Акцент в програмата е защитата на интегритета в спорта.

Организатори на олимпийски игри и световни първенства по футбол ще споделят опита си, за да се търси начин големите форуми на планетата да остават значими за по-дълго време.

Сред лицата в срещата на високо ниво се открояват имената на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, на президента на Международния параолимпийски комитет сър Филип Крейвън, на Лорд Себастиан Коу – олимпийски шампион и председател на организационния комитет на игрите в Лондон, на олимпийския шампион по лека атлетика и спортист на века Карл Люис, на деветократния рали шампион Себастиан Льоб, на президента на ФИА Жан Тод, на Мел Янг – изпълнителен директор на Световната купа за бездомни, на президента на Антидопинговата агенция на САЩ Травис Тугарт, на двукратна олимпийска шампионка по плуване Донна де Варона – член на борда на Спешъл Олимпикс и на Комисията за жените в спорта на МОК.