Всички начални учители от 1-ви до 4-ти клас трябва да бъдат специалисти, които са добили съответната степен и квалификация, т.е. да имат образование, адекватно на нуждите на децата. Това заяви в Раковски министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. По думите му това е предвидено в програмата на новото правителство, тъй като наблюденията са, че децата в пети клас нямат никаква двигателна култура, което не е в синхрон с техните действия и развитие. Предвижда се да има и отделни учители по физическо възпитание от 1-ви до 4-ти клас.

Преосмислен ще бъде и броят на часовете по физическо възпитание - ще има повече часове в извънкласна форма. Министър Нейков заяви още, че се обмисля и провеждането на различни спортни състезания в почивните дни. Целта е да се ангажират децата и да се намалят игрите пред компютрите и застоялият начин на живот. По този начин и треньорите ще могат да си набират изявени спортисти.

Програмата на министерството предвижда държавата да стимулира олимпийския спорт. Веднага след приключването на игрите, започва подготовка за участие и покриване на олимпийските квоти за 2012 г. Тогава ще имаме ново разпределение на финансирането на федерацията като средства и ще имаме по различно отношение като цяло към спорта, тъй като имаме резерви в разходването и оптимизирането на средствата, каза още министърът. Той бе в Основно училище „Христо Ботев" в Раковски, за да открие 2 спортни площадки.Многофункционалните съоръжения са изградени по национална програма за съфинансиране от Министерството на образованието, младежта и науката на общински инвестиционни проекти, насочени към подобряване на материалната база в училищата.