Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков инспектира строежа на новата многофункционална спортна зала в Ботевград. Той беше посрещнат официално с хляб и сол лично от кмета Георги Георгиев и инж. Рашко Стайков – управител на строителната компания „Р. С. Инженеринг” ЕООД - изпълнител на проекта, които запознаха министъра с дейностите по изграждане на модерното съоръжение.

„Приятно съм изненадан от това, което виждам. Много усилено върви строежът на залата. Тук ще се изгради един център, който е необходимост за всеки град. Когато създадем условия за децата, те ще има къде да спортуват. Тук строежът е на един финален етап. Държавата също ще отдели средства, за да може залата да бъде довършена. Има няколко довършителни постройки, които трябва да се направят. Инфраструктурата е добра и има прилежащи спортни площадки и място, където да се загрява. Тази зала ще поеме и състезателния, и тренировъчния процес. Проведох разговор с виципремиера и министър на финансите г-н Симеон Дянков, който обеща, че ще помогне с финансирането”, каза Свилен Нейков.

Министърът разгледа и другите спортни обекти в града – тренировъчен комплекс „Балкан”, в който има зали за баскетбол, акробатика и модерна пързалка за фигурно пързаляне, както и ученическия спортен комплекс „Васил Левски”, където има покрит плувен басейн и зала за бойни спортове, снабдена с фитнес уреди. Там тренира европейският шампион по таекуон-до Владимир Далаклиев.

Първата копка на залата е направена на 9 септември 2012 година, а очакванията са тя да бъде завършена в края на юни тази година. Съоръжението се строи върху общински терен на разгърната застроена площ от 9 520 кв. м. и застроена – 4 590 кв. м.

Сградата е на 5 нива, ще разполага с 8 вход/изхода на 1-во ниво. От тях ще се влиза в предверия, където ще бъдат разположени контролно-пропускателни постове, последвани от централно предверие с каси за билети и фоайето на залата. В него е предвидено място за организиране на различни експозиции и изложби. На територията му ще функционират 2 бюфета; 4 съблекални за спортисти и 4 за треньори, с обслужващите ги бани и тоалетни; 2 помещения за охрана; 2 помещения за гардероб; конферентна зала; дамски и мъжки тоалетни за гостите; склад и технически помещения за обслужване на залата.

По проект съоръжението е съобразено с всички изисквания за противопожарна безопасност. Достъпът до различните нива на сградата се осигурява от четири стълбищни клетки и два асансьора. Всеки от вход/изходите за спортисти и ВИП гости се обслужва от евакуационно стълбище и асансьор, съвместим с изискванията за хора в неравностойно положение.

Капацитетът на залата е 4 500 седящи места, монтирани амфитеатрално върху трибуни. При концертна дейност ще има възможност да се сглобява сцена с допълнително 2 000 седящи места.

Теренът на игрището е с размери 24/44 м, на него ще има игрални полета за хандбал, футзал, волейбол и баскетбол с необходимата им сервитутна игрална зона. 12,85 м е светлата височина, предвидено е поставянето и на видео информационно табло.

На второ ниво (кота +3.30) ще бъдат разположени ВИП ложата на залата, галерии, фоайета, тоалетни, офиси и заседателни зали, лекарски кабинет, допинг лаборатории, съблекални за съдии с обслужващите ги бани и тоалетни.

Помещенията на трето ниво (кота +6.60) са предвидени да обслужват техническите инсталации на сградата.

На четвърто ниво (кота +9.90) ще има кафе сладкарница с 2 зали, бар, кухня и тоалетни; апаратни, складове, коментаторски кабинки, тв студио, фитнес зала и 2 съблекални с бани и тоалетни.

Помещенията на пето ниво (кота +13.35) ще са технически с евакуационни стълбища и изход към използваема покрив-тераса.

Залата ще разполага с 456 паркоместа - по едно за всеки 10-15 зрители. Освен необходимото осветление за изпълнение функциите на залата ще бъде поставено и декоративно осветление, което ще придаде естетически вид на съоръжението и прилежащото му околно пространство.