На срещата между спортния министър Мариана Георгиева и шефа на Европейския тенис Жак Дюпре бяха дискутирани въпроси за организацията и домакинството на българската федерация по новия проект „Младежта в действие”.

Проектът цели да обучи и създаде насоки за развитие на спортисти, приключили с активната си състезателна дейност, както и на млади треньори, които ще придобият умения в сферата на управлението на спортни клубове и организации. Той се реализира под патронажа на Европейската комисия.

„Лично за мен такива проекти дават неимоверен тласък в развитието на състезатели, прекратили с активния спорт, които все още се ориентират в каква посока да поемат в своя житейски път. Тази програма е в синхрон и с европейската тематика за професионално развитие на спортисти и треньори”, каза министър Георгиева.

През март 2014 година България ще бъде домакин на най-важното събитие в тенис спорта на Стария континент – Годишния конгрес, който ще се проведе у нас от 27 до 30 март.

Министър Георгиева беше запозната от своя гост със структурата, организацията и икономическите ефекти от тазгодишния „Ролан Гарос”.

Министър Мариана Георгиева прие президента на Европейската тенис асоциация Жак Дюпре

източник: Пресслужба на Министерство на младежта и спорта

„Аз, като един от шефовете на френския тенис, желаех и имах намерение с моите колеги да предложим смяна на мястото за провеждане на турнира, информира Жак Дюпре. - Когато обсъдихме тази идея с нашите контрагенти и рекламодатели, те в един глас казаха едно голямо „НЕ”. Представяте ли си „Ролан Гарос” в Ница, Бордо или Страсбург? Това няма как да стане в нито един момент. Ежегодното провеждане на нашия турнир от Големия шлем ангажира много хора – доброволци, служебни лица, търговци, и естествено парижкото кметство. Никога не сме били, а и няма как да бъдем на загуба. „Ролан Гарос” е една от нашите запазени марки.”

Министър Георгиева сподели, че провеждането на конгреса на Европейската тенис асоциация догодина в София говори за престижа на Българската федерация по тенис и високата оценка от европейската централа.