Представители на спортни федерации и клубове изказаха своето задоволство от новата програма на Министерството на младежта и спорта (ММС) за кадрово осигуряване на спортните клубове. По време на среща между спортния министър Андрей Кузманов и заинтересовани лица беше обсъдена процедурата за кандидатстване и целите, които се очаква да бъдат постигнати.

Със старта на „Програмата за кадрово осигуряване на спортните клубове“ от 2022 г. ММС ще осигурява по една минимална месечна работна заплата на треньор в спортен клуб. Целта е да бъдат стимулирани клубове, които нямат големи финансови възможности, но работят за развитието на спорта.

На продължилата над час и половина среща на Националния стадион „Васил Левски“ министър Кузманов отговори аргументирано на всеки въпрос на клуб и федерация. Участниците в дискусията благодариха на спортния министър за новите възможности, които се откриват пред тях за финансово подпомагане. “За първи път от 30 години някой прави нещо по темата да бъдат подпомогнати треньорите ни”, отбеляза д-р Крум Рашков от Българската федерация по конен спорт.

На срещата с представителите на спортни федерации и клубове се дискутираха възможностите за промени в текстовете на Програмата. Най-обсъждани бяха условията и критериите за кандидатстване. Предложения за промени бяха направени от федерациите по стрелба с лък, катерене и алпинизъм, кикбокс и муай тай, колоездене, ски, хандбал, автомоделен спорт, биатлон, конен спорт, и Българския футболен съюз. Техните искания бяха по отношение на броя на картотекирани състезатели и история на клубовете.

„Това, което иска да постигне моят екип чрез тази програма е най-после треньорите да бъдат стимулирани от държавата. Клубовете да бъдат подпомогнати, за да се развива спортът. Средствата, които ще бъдат отпуснати няма да оказват влияние на бюджетите на федерациите. Целта е министерството да подпомогне още повече дейността на клубовете. Благодаря на специалистите от дирекция „Спорт за високи постижения“, които работиха денонощно. Програмата е началото и основата, върху която може да се надгражда и да удовлетвори клубовете. Дано тази врата остане отворена задълго“, каза министър Андрей Кузманов. Според него ефектът от финансовото подпомагане на спортните клубове ще се усети при спортистите от всички възрастови групи в тренировъчната и състезателна дейност в клубовете.

„Това е мотивация за тези, които работят усилено, изграждат и развиват българския спорт“, заяви Кузманов. 

Срещата се проведе на открито при спазване на всички противоепидемични мерки срещу COVID-19.