Спортният министър Красен Кралев не скри притесненията си от промените, които могат да бъдат гласувани по Закона на Хазарта. Ограничаването на рекламата и разпространението на лотарийни игри би имало сериозен ефект върху спорта в страната, смята Кралев, който напомни, че Българският спортен тотализатор също ще попадне под евентуалните удари на новия закон.

„Не мога да скрия, че съм притеснен. Разбирам мотивите за вносителите на закона, но ми се струва, че детайлите са много важни. Много внимателно съм изчел позициите и знам каква е обстановката и настроението. Малко съм изненадан, че колегите коментират последиците върху частния сектор, а се забравя, че Българският спортен тотализатор е най-големият спомосъществувател на българския спорт”, каза Кралев преди тегленето на жребия за сезон 2018/2019 в Първа лига.

Министърът съобщи, че бюджетът на ММС за тази година е малко над 75 млн. лв., като 27,5 млн. е предвидено да влязат от БСТ.

„Това прави около 1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планирани на 1 януари, договорени са бюджетите на федерации, клубове, за домакинства, за масов спорт и т.н. Няма начин една такава забрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, така и на държавния оператор. Бюджетът на БСТ е около 160 милиона. От тях 120 са от цифровите лотарийни игри и 40 млн. от моментните лотарийни игри, т.н. билетчета. Дори с 10%, ако спадне оборотът, много трудно може да се изчисли реално намаляване на обема към Спортния тотализатор, но това ще доведе до неизпълнение на нашия бюджет в размер близо 2,8 - 3 млн лева. За нас това е огромна сума. Ако една частна компания може да понесе 20-30% загуби, възстановява се, прави си друга стратегия и през следващите години може да се развие, тотализаторът и Министерството няма от къде да компенсират тези 3 млн. лв. Няма от къде да ги вземем, което значи, че няма да можем да си изпълним бюджета", добави министър Красен Кралев.

„В момента нашите специалисти работят, за да си дадем коментар по закона. Струва ми се, че ако думата „забрана” се замени с „регулация”, нещата ще си дойдат на мястото. Българският спорт изключително много зависи от Българския спортен тотализатор. Разбирам моралните подбуди на колегите, които са разработили тези промени, но българският спорт е изключително много зависим от начина, по който работи БСТ. Цифрите, които изнесох са максимално прецизни и коректни и могат да ви дадат представа за това от къде са тези мои притеснения и опасения. Всяко намаление на бюджета се отразява на цифрите, които ние вече сме планирали. Общият бюджет за спорт на министерството далеч не е голям. 75 млн. са крайно недостатъчни за българския спорт и всеки лев ни е ценен. Всяка федерация се бори максимално рационално да изразходва парите си, така че ние сме много внимателни с това какво ще се случи с БС", коментира още Кралев.