На днешното заседание на Министерския съвет бе одобрена Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на спорта Димитър Илиев.

Чрез програмата ще могат да се реновират спортни обекти, държавна и общинска собственост, както и да се изградят нови такива, каза министърът. По думите му различното е, че няма да се раздават средства само по субективни фактори, определи от министъра, а оценката ще се извършва на база ясни и прозрачни критерии и методика като брой жители, брой спортуващи деца, брой училища, брой университети и брой спортни клубове в областта. Участниците в програмата ще покажат ангажираност като осигурят от тяхна страна собствен или привлечен капитал в размер на 50%, което ще оптимизира модела на публичните вложения като акцентът е върху споделянето на участието, обясни спортният министър. Той съобщи, че размерът на програма е в размер на 10 млн.лв., като след съфинансирането ще се достигне реализация на 20 млн. лв.

Министър Илиев съобщи още, че вчера е провел работна среща с представителите на федерациите на олимпийските спортове. На срещата са обсъдени програмите за финансово подпомагане през 2024 г. Целта е да се акцентира върху олимпийската подготовка на спортистите с квоти, както и на тези с реални възможности за участие в предстоящите Летни олимпийски игри през 2024 година, посочи министърът на спорта. Той съобщи, че средствата за елитните спортисти за подготовка ще бъдат увеличени с 27%, а за треньорите - с 15%. Спортистите с квоти досега са получавали лични средства в размер на три хиляди лева, а от другата година сумата ще бъде 3800 лева.

Спортният министър съобщи още, че утре предстои да направи и среща с представители на федерациите от неолимпийските спортове, за да се погрижи и за тяхното финасиране. Целта е до края на този месец програмите да са готови и спортистите, и федерациите да пуснат своите проекти за участие. Още от 1 януари ще разполагат с необходимите средства за тренировки, увери министър Илиев.