Спортният министър Мариана Георгиева участва в неформална среща на министрите от Европейския съюз, отговарящи за спорта и младежката политика. Дискусиите бяха разпределени по две теми - „Управление и планиране на спортни мероприятия и състезания” и „Икономическата ефективност от домакинството на европейски, световни първенства и олимпийски игри”.

„Организацията, управлението и планирането на спортни домакинства е много важен момент в работата, заяви министър Георгиева. – Недобрата синхронизация между отделните елементи намалява очакванията от съответното състезание. Това естествено е свързано с желания икономически ефект от поемане на домакинство от най-висок ранг. На дебатите стана дума за правилния мениджмънт, който включва провеждането в точната зала, настаняването на гостуващите отбори и състезатели, транспорта, въобще цялата логистика. Затова ръководителите на федерациите трябва да бъдат добри мениджъри или да наемат добър мениджърски екип. Парите, влагани от държавата в такива мероприятия, трябва да се изразходват целесъобразно и да се гони ефективността от всеки вложен лев.”

По време на срещата министър Георгиева разговаря и с литовския министър на вътрешните работи, в чието ведомство е дирекция „Спорт”.

Доклади по темата „Икономическата ефективност от домакинството на европейски, световни първенства и олимпийски игри” изнесоха лектори от Литовската баскетболна федерация и представител от мениджърския екип на УЕФА. Министрите бяха запознати с икономическия ефект от домакинството на Литва на Европейския шампионат по баскетбол през 2011 година. Първенството е отчетено като печелившо от финансова гледна точка, вследствие на което местната баскетболна федерация е получила минимално финансиране от държавата за следващата 2012 година, а на няколко други федерации е увеличен бюджетът. Това е нова формула, която според българския спортен министър е успешно приложима и у нас.