Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева ще участва в Четвъртата световна конференция по въпросите на допинга в спорта, организирана от Световната андидопингова агенция /WADA/.

Конференцията ще се проведе от 11 до 15 ноември в най-големия град на Република Южна Африка – Йоханесбург. На нея се очаква да бъдат приети наскоро предложените промени в Световния антидопингов кодекс.

”За страната ни е важно участието в тази конференция. Очаквам на място да се запозная с промените в Кодекса. Той е основният документ, който осигурява рамката за хармонизиране на антидопиговата политика, правилата и наредбите в спортните организации и обществените институции. През 2003 г. в Копенхаген беше приет Световния антидопингов кодекс, през 2007 г. в Мадрид участниците одобриха първата поправка на Кодекса – неща, които поставиха основите на регламентираната борба с употребата на непозволените стимуланти. Сега в Йоханесбург ще приемем последните ревизии, които ще позволят всички страни в спортната политика – МОК, НОК, националните параолимпийски комитети и федерации да съгласуват своята дейност, за да се постигне по-голяма хармонизация в превенцията срещу употребата на допинг“ - заяви преди заминаването си министър Георгиева.

Професор Георгиева ще се срещне със спортния министър на страната – домакин Фикиле Мбалула и с колеги от Европейския съюз, за да ускори пътя за лицензирането на българската антидопингова лаборатория.

От правителствата не се изисква да подпишат кодекса, а по-скоро да подпишат Декларацията от Копенхаген /2003/ и да ратифицират, приемат и одобрят Конвенцията срещу употребата на допинг в спорта на ЮНЕСКО от 2007 г.