По време на посещението на Световния шампионат по самбо в Санкт Петербург спортният министър проф. Мариана Георгиева проведе среща с държавния секретар на спорта на града - домакин Сергей Авдеев.

Спортната инфраструктура на София и втория по големина руски град е сходна като обем, капацитет на залите и стадионите и интерес от страна на любителите на спорта. Авдеев показа на министър Георгиева стадиона на местния „Зенит”.

„Стадионът, който разгледах, отговаря на изискванията на УЕФА и ФИФА за провеждане на мачове от най-висока категория, нещо, което нас много ни интересува. Посещението ни тук за пореден път ме убеди за необходимостта час по-скоро да започнем и да завършим нов национален стадион. Видях организацията на Световния шампионат по самбо. Неговото провеждане е доказателство, че при добра икономическа политика за едно такова домакинство, няма как да не се получат добри приходи”.

Министър Георгиева се срещна и с президента на Руската федерация по самбо Сергей Елисеев. Руснакът похвали участието на българския национален отбор в шампионата в Санкт Петербург и заяви на министър Георгиева, че имат много добри отношения с ръководството на Българската федерация по самбо и лично с нейния президент Румен Стоилов.

България ще бъде домакин на Световното първенство за мъже и жени през 2015 година.