Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева се срещна с шефа на световната гимнастика Бруно Гранди, предава пресцентърът на министерството.

Провеждащото се в София Световно първенство по батут за мъже, жени, юноши и девойки, отношенията между държавните институции, световните спортни федерации и националните олимпийски комитети бяха две от темите, по които двамата спортни ръководители размениха информация. Третата, но не по-маловажна тема, беше антидопинговата политика в света на спорта.

„Срещи от подобен род са особено важни за всеки министър – заяви проф. Георгиева – така се „сверяват” часовниците в държавната политика в областта на спорта и световните тенденции в развитието на спортовете. Г-н Гранди е безспорен авторитет в световните спортни среди и за мен беше особено важно да разбера лично от него насоките в развитието на световната гимнастика. Темите за съдийството, уеднаквяването на критериите, някои случаи на лобизъм, медицинският контрол в света на гимнастиката бяха акцентите в нашия разговор.”

Президентът на световната гимнастика съвсем професионално разясни на своя домакин последствията от последното Световно първенство по художествена гимнастика, което се проведе неотдавна в Киев, значението на уеднаквяване на съдийските критерии, намаляването на субективизма в тази важна част от всяко състезание.

Министър Георгиева уведоми своя гост, че й предстои участие в конгреса на Световната антидопингова асоциация /WADA/ през новата седмица в Йоханесбург.

„Борбата в световния спорт с употребата на забранени стимуланти – заяви Бруно Гранди – е продължителна, не винаги успешна, но е задължителна. И тук липсват еднакви критерии при наказанията на спортистите, които са в различна възраст, които са хванати за първи или за втори път да злоупотребяват със забранени медикаменти. Това е същността на борбата - еднакви критерии при наказания, при съдийски решения, за да може спортът да върви във възможно най-истинския си чист вид.”

Министър Георгиева обърна специално внимание на шефа на световната гимнастика относно лицензирането на българската Антидопингова лаборатория.

„И в Монако, където бях преди няколко дни за участие в спортен форум, и в Йоханесбург ще лобирам активно за възможно скорошното лицензиране на нашата лаборатория. Г-н Гранди затвърди моето убеждение, че всяка страна с претенции за развитие на своя спорт и политиката в тази област трябва да има лицензирана подобна лаборатория. Това е най-важната част от превенцията в борбата срещу употребата на допинг в различните спортове,” сподели проф. Георгиева.

В срещата взе участие и заместник-министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев.

В неделя спортният министър ще награди в една от дисциплините на Световното първенство по батут, което се провежда в столичната зала „Арена Армеец”, спечелилите златен, сребърен и бронзов медал.