Спортният министър проф. Мариана Георгиева присъства на заключителното заседание на ІV конференция на WADA в Йоханесбург. Делегатите приеха новия Кодекс, който ще влезе в сила от 1 януари 2015 година. Предложените по време на заседанията промени бяха приети с изключение на една - увеличаване на наказанието от 2 на 4 години при първа положителна проба на даден спортист за употреба на забранени стимуланти. Част от шефовете на международните спортни федерации поискаха тази промяна да се дискутира следващата година от новия шеф на WADA и новия Изпълнителен комитет.

„Тази конференция на Световната антидопингова агенция доказа решимостта на участващите министри, президенти на национални олимпийски комитети и шефове на международните спортни федерации, че борбата срещу употребата на допинг ще бъде безкомпромисна, дълга и упорита – заяви проф. Георгиева. – Поздравих новия президент на WADA г-н Крейг Рийди и му пожелах да не намалява темпото в тази съставна част на спортния живот, каквато са борбата и превенцията срещу употребата на допинг. Нашата страна е и ще бъде активен член в тази борба, като желанието ни е съобразно сроковете да получим лиценз за българската антидопингова лаборатория.“

Делегатите приеха и декларация към правителствата, Международния олимпийски комитет, националните олимпийски комитети и световните федерации за обединяване на усилията за изчистване на световния спорт от желанието за употреба и самата употреба на забранени стимуланти. Феърплеят да бъде основното водещо нещо във всички състезания.