“Министерството на младежта и спорта още веднъж подчертава, че политиката на директно проектно финансиране на спортните клубове е безусловно съсредоточаване на средствата от държавния бюджет за спортната дейност. ММС разбира, че съществуването на един спортен клуб се осигурява с бюджет, защото по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, освен строго спортна дейност, съществува и друга, общественополезна дейност”, се казва в съобщение от Министерството.
“Затова неслучайно в чл. 62, ал. 1 от ЗФВС от изброените 10 точки като източници на финансиране само в една присъства държавата, и то наред, заедно с общините. Ето защо 10-те източници на финансиране, взети заедно, вече формират бюджета на всеки спортен клуб. Що се отнася до точка 7 - ММС припомня, че е в неизменно съзнание за разделението на централната изпълнителна власт и местната власт и не може да осъществява каквото и да е въздействие върху бюджетната политика на общините.
В заключение - в плана на информираност министерството съобщава, че няма средства да финансира домакинството на европейския шампионат по кроскънтри в Самоков през декември тази година, с което се е ангажирала БФЛА. Важно е да се знае, че току-преди споделените притеснения на г-н Йордан Цанков и прочие
негови колеги от клубовете по лека атлетика, в това число г-жа Демирева, шефът на федерацията г-н Добромир Карамаринов бе уведомен, че няма как да получи 1 681 540 лв. за домакинството на този европейски шампионат по неолимпийска дисциплина на 14.12.2014 г. в Самоков. Признаваме, че тази политика не е естествено продължение на финансирането на домакинството на Световното първенство по полумаратон за един ден през октомври 2012 г. в Каварна в размер на 950 000 лв. за БФЛА”, пише още в съобщението от Спортното министерство.