„Не съм гребкиня, не нося тежкия ореол на г-н Стойчев. Това не ми пречи да уважавам всички с високи спортни постижения, да се прекланям пред техните чудесни и върхови умения. Пак в тона на деликатната шега, ще ви помоля този мой недостатък, да го посрещнете със снизходителност”, бяха първите думи на г-жа Марияна Георгиева след встъпването в длъжност като министър на младежта и спорта.

Ето още част това, което каза тя в академичен стил пред спортните журналисти:

Ще стартирам работата си като министър на младежта и спорта в неизменна сметка за новата обогатена функционалност на това министерство. Ще държа сметка държавната политика да не прави никакви разграничения, още по-малко пренебрежения между политиката за закрила на детето, между политиката за младежта, между политиката за масовия спорт, преди това физическото възпитание, като предпоставка, като широка основа в неразривна диалектическа връзка със спорта с високи постижения.

В знак на моята отговорност ще кажа, че аз ще работя със зам.министър Йордан Йовчев. Той ще бъде гарант за приемственост и гарант, че спортът няма да има дискомфорт. Аз ще работя с българските федерации в един прозрачен и безкрайно коректен и непрестанен диалог, който ще търси резултатите и ефекта. Искам да успокоя, че държавната политика ще бъде такава, че спортът и всички, които са посветили сили, сърце и дух на тази висша култура на тялото, да се чувстват в комфорт, да дадат всичко от себе си, за да удовлетворят и тялото, и духа, и сърцето си, и с върховите си постижения да радват всички, да носят своето в авторитета на държавата т.е. ще създам в името на тези политики и Обществен съвет към Министерството на младежта и спорта, където ще се радвам да се отзоват на поканата и да бъдат един всеотдаен,коректен партньор всички спортни деятели независимо от вида спорт, на който са отдали своето дело, независимо от възрастта си всички спортни деятели до ветераните в това число. В този Обществен съвет ще вложа моето отношение, че това ще бъде новият момент в политиката в кабинета на г-н Пламен Орешарски – политика в непрестанен режим на гражданския контрол и в непрестанен контакт с обществото като коректив, че държим правилната посока.

Министър Георгиева: Не съм гребкиня, ще ви помоля този мой недостатък,  да го посрещнете със снизходителност

източник: БГНЕС

Позициите като брой на зам.министрите, ще ви призная, че не са ми ясни и то по една обективна причина – това е едно от министерствата с променена функционалност. Става ясно от самосебеси, че не може да се търси пряк еквивалент с броя на позициите на зам.министрите от досегашното министерство на физическото възпитание и спорта.

Спортът в никакъв случай не може да бъде в притеснение, че ще бъде пренебрегнат. Спортът за мен е една висша култура на тялото, което е част от културата на личността. Имам интерес към спорта. Не към всички спортове, но няма да влизам в тези конкретика. Ще се държа отговорно във всеки един мой работен ден, така че държавната ни политика да бъде градивна и да осигурява комфорт.

В детството си и в ранната си младост съм тренирала волейбол.

Уважавам Илиана Раева като личност със световна спортна биография. Не мога да си позволя да се браня от Илиана Раева. Ще работя и времето може би ще даде възможност всички да чуем корекции за тази резервираност.

Числата нямат значение! (в отговор на въпрос знае ли колко медала е спечелила България от Олимпиадата в Лондон). Такъм поглед назад не е част от работещата перспектива.

Съвсем експромтно ще ви кажа, че това, което до момента казах, не искате да го калкулирате като капитал към колективния адресатчик.

Първата стъпка – ще искам среща с федерациите. Зная за напрежението сред федерациите и деятелите им по закона за обществените поръчки, който с един или друг свой текст, препятства комфортното организиране, участие и провеждане на съответните спортни форуми.

Зам.министър Йордан Йовчев ще бъде мостът въобще със спорта с високи постижения, в цялата му палитра от контакти.

Оттук нататък във всички случаи неизменно ще посещавам спортни събития. Ще бъда дисциплинирана по държавния протокол.

Министър Георгиева: Не съм гребкиня, ще ви помоля този мой недостатък,  да го посрещнете със снизходителност

източник: БГНЕС