Малко след като се запозна със звездите на родни спорт, които са членове на Изпълнителното бюро на БОК, министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева се обърна пред журналистите с думата „колеги” към Стефка Костадинова, Валентин Йорданов, Христо Стоичков, Таня Богомилова, Евгения Раданова, Мария Гроздева и други.

„Изказвам се пестеливо и деликатно. Вържете го с репликата ми, че си държа главата горе и не се чувствам дискомфортно в това си усилие да я държа горе!”, пък подчерта в над 15-минутния си разговор с медиите пред сградата на БОК министър Георгиева. „Ще се боря с всички сили да изпълня с правилното съдържание позицията си. Ще се старая с всички сили да бъда правилния човек на правилното място заради правилните неща!”, допълни още тя.

„Връзката на партньорството с БОК виждам само в плана на конструктивното партньорство. Уверих тези спортни величия със световна слава и с неизмерим с обикновени мерки авторитет, че в мое лице те ще имат един грижовен партньор. Ще работим с взаимно доверие в посока на интереса и за постиженията на българския спорт. Те дадоха своя кредит на доверие, а аз уверих, че много скоро и в действията на партньорството ни, ще оправдая това доверие. Ще работим интензивно, ще бъдем в синхрон с времето, няма да се разминаваме, за да можем да направим необходимото за българския спорт”, пък бяха първите думи на Марияна Георгиева рамо до рамо със Стефка Костадинова и членове на Изпълнителното бюро на БОК.

На въпрос на Гонг дали в тази една седмица като министър е намерила общ език със спортните хора и дали е оптимист, Марияна Георгиева сподели: „Да, да! Повече от окуражително е контактуването ми в скромното ми физическо време. Не съм се съмнявала или притеснявала, че няма да намерим общ общия език, който е езикът на работата, а не на самоцелното говорене”.

Що се отнася за новите хора и бъдещите й колеги в кабинета, тя отвърна: „Не мога да кажа. Премиерът Орешарски каза да имаме още ден-два търпение. Той сподели, че до края на седмицата се надява да уплътни ръководните екипи на министерствата. Сега не зная с кого още ще работя. Аз се чувствам правилно с опората на зем.министър Йордан Йовчев”.

След като от вторник стартираха срещите на министъра на младежта и спорта с отделните федерациите, г-жа Георгиева каза: „Вчера започнаха срещите ми с федерациите. Днес нямам такива. В петък ми предстои срещата с Българския стрелкови съюз. Зная за проблемите им в аванс в най-едър щтрих. Не исках да получавам информация от страни, а в петък от първа ръка от г-жа Гроздева и от тези, които са най-силно притеснени, ще си кажем нещата и съответно взаимно ще изработим стъпките, и това да отпадне като проблем. Вчерашните ми срещу с федерациите бяха твърде малобройни на фона на това, което зам.министър Йовчев ми е разположил във времето като график и степенуване. Изводите ми са окуражаващи. Няма да вляза в детайл нито за конкретна федерация или разговор. Мога само да кажа, че намерихме добрия тон на взаимното доверие и на намеренията за едно коректно, работещо партньорство по посока интересите на спорта. Дадохме си дума, че тази първа среща е само уговорка за много интензивни контакти и то в плана на работата само, а не на протокола и не на козметиката като утеха да се потупваме взаимно по рамото”.

Доста важни бяха думите й относно първите цели след разговорите с федерациите: „Първата ни екшън задача е да работим съвместно по посока търсене на облекчения, а не на спасения от закона за обществените поръчки! Надявам се да успеем защото еднакво мислим. Дано като преборим този проблем, това да бъде обективен знак, че ние наистина ще работим за интересите на спорта. Иначе само в плана на думите може да се прокрадва съмнение, че си говорим красиво, а зад завесата нещата не са така. Аз искам да имаме търпение и да изчакаме да се проявят фактите, които ще покажат тези наши авансови думи”.

Относно мястото на високото спортно майсторство и олимпийската подготовка, министър Георгиев коментира: „В ММС и преди това МФВС има такава административна структура. Сега тече работа по изготвяне на устройствения правилник. Не трябва да снемем административната отговорност или характеристика. Няма това да бъде правилното лечение на проблемите ad hoc на чисто административно равнище. Тази административна структура просто е медиатор между държавната политика в плана на всички законосъобразности и институционализиращи актове да служат на БОК като медиатор между държавата и тази структура. Мисля, че е доста недалновидно да разполагаме нещата като лагери, като пречка, като разнопосочност. За това аз уверявам с правомощията, които имам като министър, че при едни следващи срещи, когато мине доволно малко време, да покажем действително, че нещата могат да бъдат в синхрон и всичко да бъде като плюс, и още усилия, а не като противоборство”.