Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева, която e на световната конференция „Справяне с допинга в спорта” в Лондон, присъства на заседанията, посветени на превенцията на допинга чрез образование, развитие на правото в областта на антидопинга и дискусии за новия кодекс на спортистите.

„Всички участници в конференцията стигнахме до извода, че една от най-важните точки в борбата срещу употребата на забранени стимуланти е превенцията още в юношеските години на всеки атлет или атлетка. Борбата за чист спорт, респективно - чисти атлети, е задължение не само на националните и международни спортни федерации, а тя трябва да присъства и като елемент в съответната степен на образованието” – заяви министър Георгиева.

Лектори днес бяха водещи фигури в областта на спорта – Мартин Гипс – генерален директор на Международния колоездачен съюз, Ана Мерино от Висшия комитет за спорт на Испания и Майк Ърл – мениджър и член на Антидопинговата комисия на УЕФА.

Генералният директор на WADA Дейвид Хоумън заяви, че ратифицирането на Световния антидопингов кодекс през 2015 г. ще заложи още по-точни и строги рамки в борбата срещу употребата на допинг в спорта. Ще бъде засилена работата по създаването на биологични паспорти на спортистите в съответните международни федерации, а това ще бъде и една от основните задачи на Българската антидопингова лаборатория.