Спортният министър в служебното правителство Даниела Дашева коментира актуални теми около спорта,  инициативата "Спортна пролет", която ще се проведе този уикенд, за парите в спорта, за спорта в живота на младите хора, както и за представянето на Сани Жекова и Радо Янков на Световното първенство по сноуборд в Сиера Невада.

"Чувствам се в собствени води, тъй като животът ми е свързан със спорта", започна Дашева на въпрос как се чувства в Министерството на спорта.

"Министерството на спорта отваря всички свои бази за посещения от деца в спортния празник "Спортна пролет". Децата ще бъдат поздравени от футболиста Емил Костадинов, в Зимния дворец ще бъде Евгения Раданова. Ще има много спортни емоции за децата, конната база също ще бъде отворена. С НСА съвместно ще има игра на футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, на базата ще е националния футболен селеционер Петър Хубчев", допълни тя.

И двата дни спортният празник ще е безплатен.

"Със сигурност ще има желаещи, трябва да има и други деца, освен спортисти", каза още министър Дашева.

"В момента спортът ни няма толкова много герои, които имаше преди, сега има и доста други неща, които могат да отнемат вниманието от спорта. Проблемите в спорта са различни, възпитанието в спортна култура идва от семейството. В последните години семейството не полага особени грижи децата да бъдат спортно активни", каза още тя.

"Елементи от гимнастиката трябва да присъстват в учебната програма, трябва да има гимнастически игри. Има апостоли на спорта в България, има кампании в които спортните ни герои участват, на спорта не са му нужни кампании, а последователност", коментира още Дашева.

"Двигателната активност на децата, учениците и младежите е ниска. Има известно повишаване на възрастта на елитните ни спортисти, няма достатъчно добри млади спортисти в момента, трябва да създаваме един резерв, който в момента не е достатъчен", допълни министър Дашева.

"Дълги години семействата имат други грижи и забрави за спорта. Няма изследвания колко от родителите питат децата си дали са спортували. Трябва в училище да има и извънкласна дейност свързана със спорта, тази връзка е нарушена", коментира още тя.

"Студентите имат мотивация за това което учат, искрицата я има още, студентският спорт не е в най-доброто състояние. Факт е, че в Америка той е основата на спорта, в България студентите имат 60 часа. Без добра двигателна активност няма как да бъдат добри професионалисти. Такива инициативи трябва да станат постоянни, особено за ученици и студенти, да има достъп, да няма високи такси. Трябва да се спортува масово. В днешно време навиците на младите хора са неустойчиви, и за спорт. Има известна мода и интерес към бойните спортове, губи се интересът към традиционните спортове. Трябва да има спортно-състезателна активност. Болно ми е за баскетбола, спортните игри са много важни със своята социална значимост, индивидуалните спортове са важни, но спортните игри създават по-големи емоции. Трябва да възродим женския баскетбол", допълни изказването си министър Дашева.

"Няма нищо по-хубаво от това да си близо до тези, които спортуват и са в залата, и ти да си в залата", каза още Дашева.

"Радвам се, за Радо и Сани, това са двама спортисти отдали живота си на сноуборда, искам да ги поздравя, те са изключително трудолюбиви и скромни спортисти, и на мен ми се искаше те да са на почетната стълбичка, явно има фактори, които са им повлияли, тежък сезон, климатичните условия, стартът на Радо се отложи", коментира Дашева представянето на Радослав Янков и Сани Жекова на световното първенство по сноуборд в Сиера Невада

"Парите в спорта са 70-75 милиона лева, като голяма част от тях са от спортният тотализатор, но той трябва да бъде увеличен. Спортът трябва да е приоритет. Трябва да има данъчни облекчения за спорта", каза още тя.

В края на интервюто министър Дашева пожела хората да заведат децата на този спортен празник и да бъдат физически активни.